Vanuit de stilte - Persoonlijk consult essentiele oliën voor de gezondheid -

Aromamassage – de essentiële oliën

Onlangs mocht ik  twee vrouwen  voor de eerste keer blij maken met een aromamassage. Heerlijk om te zien en horen hoe zij het zichzelf gunden en hoe ontspannen zij er van werden.

Eén van hen vroeg naar de werking van de verschillende gebruikte oliën. Reden om ze hier alle acht op een rijtje te zetten en een korte beschrijving te geven.  Ik gebruik de Engelse en Nederlandse benamingen door elkaar, net hoe ik dat zo gewend ben geraakt.

Belangrijk: Gebruik de aanbevolen pure, essentiële oliën van een betrouwbaar bedrijf en laat je (door mij gratis) voorlichten en begeleiden bij zelfzorg.

Balance

Dit is een samenstelling van verschillende oliën en kan helpen bij een gevoel van rust, vrede en ontspanning. Het brengt de  verschillende lichaamssystemen weer in balans, ook wel homeostase genoemd.

Frankincense: het Engelse woord voor wierook. Een zeer veelzijdige olie met veel verschillende werkzame stofjes, waaronder sesquiterpenen. Deze kunnen  verder dan de bloed hersenbarrière gaan.  Het is gericht op het herstellen van een emotioneel evenwicht. Je krijgt meer focus en rust.

Het kan ook helpen het spiritueel bewustzijn en meditatie te verbeteren. Het werd in de oudheid al gebruikt om de communicatie met de Schepper te ondersteunen. Het versterkt het immuunsysteem, verlicht ademhalingsproblemen, helpt bij geheugenproblemen en depressie.  De toepassingen zijn te veel om op te noemen.  Je kunt deze olie ook heel goed apart gebruiken.

Spruce (spar): aardt het lichaam, zorgt voor harmonie en openheid om te ontvangen en te geven.

Ho wood: is rustgevend voor huid en geest, relaxerend voor het lichaam en creëert een gevoel van vrede en vriendelijkheid.

Blauw boerenwormkruid: deze wordt gebruikt om de lever te reinigen, het lymfesysteem te kalmeren, zodat gevoelens als woede worden getemperd.

Kamille: deze olie verzacht spieren en gewrichten en kan helpen nerveuze, emotionele spanning te verlichten. Het is een goede rustgever, ook om beter te slapen.

Lavendel

Deze plant kent iedereen wel.  Het is de rustgever die het lichaam terug brengt in evenwicht en werkzaam waar het nodig is. Naast kalmering van de huid (bij verwondingen) werkt het ook kalmerend voor de geest. Een favoriet slaapmiddeltje, of gewoon voor overdag om rustig te worden. De lijst met toepassingen is enorm (bijensteken, allergie, spanningen etc.).

Melaleuca

Ook wel tea trea genoemd en staat bekend om haar antivirale, ontgiftende, antioxiderende werking. Ook is ze schimmel- en bacteriëndodend.  Zelf gebruik ik deze regelmatig bijvoorbeeld bij het schoonmaken (mondhygiëne, in huis) of bij het ontsmetten van een wondje.

On guard

Een samenstelling van oliën, die bescherming biedt tegen ziekteverwekkers. Het ondersteunt en versterkt het immuunsysteem.

Kruidnagel: werkt sterk antiseptisch, antiviraal, antibacterieel.

Rozemarijn:  helpt o.a.  de bloedsomloop optimaliseren.

Kaneelschors: is een krachtige zuiveraar.

Eucalyptus: heeft met name een diepgaand antiviraal effect op de luchtwegen.

Wilde sinaasappel:: is een krachtig ontsmettingsmiddel en heel effectief tegen verkoudheid en griep. Is antidepressief en antibacterieel.

Ik gebruik deze samenstelling van oliën vooral in de winter, maar in coronatijd ook in de zomer, in de diffuser.

 

Aromatouch

Dé samenstelling voor een diepe ontspanning. De massagevorm is ernaar vernoemd.

Basilicum: Heeft krampstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het ontspant (spastische) spieren, ook de spieren die hoofdpijn en migraine veroorzaken.

Grapefruit: werkt kalmerend en rustgevend en wordt gebruikt bij vermoeidheid en stress.

Cipres: gericht op de verbetering van de circulatie, vooral van de luchtwegen, is antiseptisch en ontspannend. Het kan goed helpen bij spierkrampen.

Marjolein: Werk ontspannend, krampstillend, kalmerend voor samentrekkende spieren (die soms hoofdpijn veroorzaken). Bij migraine, verstuikingen, pijnlijke spieren.

 

Deep blue

De verzachtende samenstelling voor spieren, botten en gewrichten. Je kunt deze heel goed plaatselijk opbrengen bij allerlei klachten en aandoeningen.

Wintergreen: wordt veel gebruikt bij artritis, reuma en andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan bot- spier en gewrichtsaandoeningen.

Er zit ook kamfer in, wat ook pijnstillend en ontstekingsremmend werkt.

Pepermunt: werkt ontstekingsremmend voor de prostaat en beschadigde weefsels. Heeft een koelend effect dat kan helpen bij artritis en reuma.

Blue tansy: Is pijnstillend en ontstekingsremmend. Het kan ook helpen bij een lage bloeddruk, artritis en reuma.

 

Wild orange

Een heerlijke frisse én verwarmende olie. Deze kan rijkelijk gebruikt worden, zoals  een druppel in een glas water, en geeft een opbeurend gevoel.  Het is het zonnetje in een flesje en bevat de werkende stofjes van de schil van de sinaasappels, die door koude persing gedestilleerd worden.

 

Pepermunt

Een zeer veelzijdige olie, die gebruikt wordt bij o.a. spijsverteringsklachten en hoofdpijn.  Wordt ook gebuikt bij spierklachten en werkt versterkend voor andere oliën. Het geeft een diepe verfrissing en verlicht zwaarte in het gevoelsleven.

 

De meeste informatie is afkomstig uit: Modern Essentials – een eigentijdse gids voor het therapeutisch gebruik van essentiële oliën.

 

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral …

Lees meer