De kracht van nieuwsgierig leven

Wat de coronatijd ons wel wil leren is dat we geen controle hebben over bijna alle dingen. Over alles wat er buiten onze gedachten- en gevoelswereld omgaat, hebben we geen zekerheid. Nu denken ook veel mensen dat we zelfs over onze gedachten geen controle hebben, ze overkomen ons. Dat is ook wel een beetje zo.
En toch heb je veel meer invloed op je gedachten en gevoelens dan je denkt.

 

‘Nieuwsgierigheid verandert je denken en je gevoelens’

 

Alle mensen hebben in bepaalde mate behoefte aan controle. En dat geeft ook niet. Maar als je er stress- of lichamelijke klachten door ervaart, kan het je dagelijks leven te veel gaan beïnvloeden. Zo ben ik als coach betrokken bij een vrouw. Het lukt haar steeds beter om los te laten. Loslaten wat anderen denken of zouden kunnen denken bijvoorbeeld. Zij heeft ook haar lichaam beter leren kennen. Als zij zich nu druk maakt, stress ervaart, krijgt zij ergens in haar lichaam een seintje dat zij beter anders kan gaan denken. Door dit signaal zo te duiden (als zijnde stress)  ervaart zij al minder pijn.  Zij ervaart dan minder angst dat het erger wordt en ze begrijpt waar de pijn vandaan komt, want ze is nieuwsgierig geworden  naar de oorzaak van de pijn.

 

‘Nieuwsgierigheid zet in beweging en verbindt’

 

Veel mensen hebben het over loslaten, in plaats van controle houden. ‘Laat het los!’ Wordt vaak gezegd. Ik doe het zelf ook.  Maar als je loslaat heb je eerst iets vastgehouden. Vaak is dit een controlegedachte, een zorg voor iemand, of iets wat je hebt meegemaakt, angst voor de toekomst.  Maar ik zou het, zeker als het om zaken in de toekomst of in het nu gaat,  vaker willen hebben over  nieuwsgierigheid, want dan hoef je niet eens iets los te laten.  Met een nieuwsgierige houding stel je jezelf open voor wat er gaat gebeuren of naar iemand;  ik ben nieuwsgierig naar wat de ander mij vertelt. Ik ben nieuwsgierig naar wat er morgen gebeurt. Ik ben nieuwsgierig naar het weer. Ik proef bij het woord “nieuwsgierigheid” beweging vooruit en een vrijheid waar geen oordeel of controlebehoefte in zit. Jij ook?

Zo heeft gezonde nieuwsgierigheid ook de eigenschap om te verbinden. Verbinden met de energie, om deze te laten stromen. Verbinden met de ander, want je wilt graag weten wie de ander is, wat de ander beweegt. Niet om te kopiëren of een oordeel aan te geven, maar  om te onderzoeken.  Oprechte nieuwsgierigheid is een zaak van het hart; het opent wegen naar de ander, het verlangen de ander te leren kennen en je (vaak juist door de verschillen) te laten verrassen en verwonderen.  Verbinding met je eigen verlangens en behoeften begint ook met het nieuwsgierig zijn naar wat er in je leeft, naar jezelf.  Voor velen is ook het nieuwsgierig onderzoeken van het hogere, het onzichtbare, een mooie weg om tot verbinding te komen.

Als we het over  ‘controle’  hebben, denken we  zekerheid te hebben.  Controle is dus statisch; er zit geen beweging of energie in. In het algemeen hangen veel stressuitingen en zelfs lichamelijke problemen samen met de behoefte om  (te veel) controle te hebben. Ik noem  nu een klein alledaags voorbeeld over hoe we anders dan met controlebehoefte kunnen reageren:

 

‘Vrij en nieuwsgierig leven als een kind’

 

Bij een donkere lucht kijk je of het gaat regenen dus neem je een paraplu mee. Je hebt dan, denk je, de zekerheid dat je niet al te nat zal worden als het gaat regenen. Het is de vraag wat hier van klopt, want er kan van alles gebeuren – de paraplu kan wegwaaien, kapot gaan, je kunt vergeten waar je de paraplu even hebt neergezet, etc.

Als je nu  geen stress wilt hebben met het naar buiten gaan bij een lucht gevuld met grijze wolken, zou het dan niet zo zijn dat het je beter helpt om nieuwsgierig te zijn naar wat er gaat gebeuren? Je kijkt naar de lucht en ziet donkere wolken, kun je dan je plan om naar buiten te gaan even uitstellen, in het geval je niet nat wilt worden?  Of ben je nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je wel naar buiten gaat? Kun je mogelijk genieten van een frisse bui? Misschien ging je als kind juist naar buiten om in de plassen te banjeren of een dansje te maken in de regen.

Dit is natuurlijk een klein dingetje. Maar ik ben er van overtuigd geraakt dat het oefenen met schijnbaar kleine dingen, grote veranderingen in je denk- en gevoelswereld teweeg kunnen brengen. Mogelijk heb jij ook de behoefte om meer vrij, met een nieuwsgierige houding te leven, waardoor je minder behoefte zult hebben om dingen onder controle te hebben.  Probeer dan eens met iets kleins om nieuwsgierig te zijn, net als een klein kind. En kijk wat er gebeurt.  Nieuwsgierigheid kan creativiteit naar boven brengen en zorgt er voor dat je meer plezier hebt in het leven. En wie weet kom ik je dan op straat tegen. Als het regent. Staan we in plassen te dansen. Voelen we ons fris, jong en vrij van verantwoordelijkheden als een  kind.

Moet ik nu denken aan de tekst:

Life isn’t about waiting for the storm to pass
It’s learning to dance in the rain

Ik wens jou dansjes in de regen toe!

Wil je meer weten over nieuwsgierig leven of heb je een andere coachingsvraag, neem dan contact met mij op.

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral ...
Lees meer