Vanuit de stilte - Ontdek onthaast en herstel - Persoonlijk consult zelfzorg met essentiële oliën

Oliën voor de gezondheid

Tot zo’n zeven jaar geleden wist ik nog haast niets over oliën. Er is een wereld voor me open gegaan.  In deze blog heb ik het over de essentiële, ook wel etherische oliën genoemd. Dit zijn 100% pure, biologische, organische producten en alleen via gezondheidsconsulenten (zoals ik) te verkrijgen. Het is namelijk belangrijk om met kennis en kunde van zaken deze krachtige middelen voor de gezondheid te gebruiken. Ze werken hetzelfde als kruiden en zijn 50 tot 70 procent krachtiger en dus effectiever.

Wat zijn essentiële oliën

Essentiele oliën zijn vluchtige, aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit zaadjes, schors, bladeren, stelen, wortels, bloemen en vruchten van planten. De citrusoliën worden door koude persing gewonnen (uit de schil), de overige door stoomdestillatie.  De planten en bomen worden gekweekt in de delen van de wereld waar ze oorspronkelijk groeien, dus waar de omstandigheden optimaal zijn voor het gewas. Bij het bedrijf waar ik de oliën van betrek, gebeurt dit overigens met zorg en bestaanszekerheid voor de telers en andere medewerkers.

Geschiedenis

Aromatische planten spelen al lang een belangrijke rol in menselijke beschavingen. Ze werden waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren, vooral de wierook wordt genoemd in oude geschriften.  Ook de Grieken (Hippocrates), Chinezen en Romeinen gebruikten aromatische planten voor ontspanning en de gezondheid. In Israël in de tijd van de bijbel, werden oliën als kostbare schatten gezien voor een gezond leven, denk aan mirre en wierook die Jezus bij zijn geboorte kreeg.

In de twaalfde eeuw kwam het destilleren van oliën naar Europa. De aromatische planten werden veel gebruikt om de pest de steden uit te drijven.  Ze werden hier opnieuw populair in de 19e eeuw, belangrijke personen waren Gattefossé en Tisserand.

Ook in deze tijd ontdekken veel deskundigen (wetenschappers, artsen) die zich bezig houden met de persoonlijke gezondheid de voordelen van de zuivere oliën te ontdekken.

De werking van essentiële oliën

Het is duidelijk geworden dat zuivere essentiële oliën een therapeutische werking hebben. Elke olie bestaat uit een enorme hoeveelheid chemische stofjes. In het algemeen kan gezegd worden dat de oliën allemaal zó zijn samengesteld dat de meeste een antibacteriële en  antivirale werking hebben. Het mag duidelijk zijn dat de oliën veel schadelijke bacteriën en virussen bestrijden en het immuunsysteem ondersteunen.

Er zijn verschillende accenten te leggen per olie. De ene is bijvoorbeeld vooral gericht op ontspanning (de bloemen en bomen), de andere groep meer op pijnbestrijding (bijv kruiden) en weer anderen met name gericht op ondersteuning van het immuunsysteem (citrus, kruiden).

De verschillende wijze van gebruiken zijn: topisch (op de huid), aromatisch (ruiken) en oraal (let op, met goed advies).

Geur en emotie

Het bijzondere is dat het ruiken aan de oliën direct inwerkt op je hersenen. Geuren en emoties worden in vergelijkbare hersenstructeren in het limbische systeem verwerkt, waardoor de geuren dus meteen van invloed zijn op je emoties. Denk eens aan het ruiken aan een geurende bloem, dit heeft meteen invloed op je humeur.  Met geuren kunnen ook herinneringen opgeroepen worden waardoor gekoppelde emoties doorleefd worden, wat helend kan werken bijvoorbeeld bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Met aromatherapie introduceer je bewust een positieve stimulus in je emoties en het is bewezen dat het onze chemische en emotionele reacties positief beïnvloedt.

Onthaast, ontdek en herstel

Essentiële oliën kunnen een enorme verrijking zijn van je leven. Het kost wel tijd en (wat) geld om je er in te verdiepen.

Het is ook belangrijk om je te laten coachen, zeker in het begin. In principe valt het onder de zelfzorg.

Gun jij het jezelf om te investeren in een gezond en vreugdevol leven? Neem gerust contact op.  Je bent van harte welkom om te komen luisteren, vragen, ruiken en proeven!

 

 

 

.

 

 

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral ...
Lees meer