Vanuit de stilte - Ontdek onthaast en herstel - Persoonlijk consult zelfzorg met essentiële oliën

Oliën voor de gezondheid

Tot zo’n vijf jaar geleden wist ik nog haast niets over oliën. Er is een wereld voor me open gegaan.  In deze blog heb ik het over de essentiële, ook wel eens etherische oliën genoemd. Dit zijn 100% pure, biologische, organische producten en alleen via gezondheidsconsulenten (zoals ik) te verkrijgen. Het is namelijk belangrijk om met kennis en kunde van zaken deze krachtige middelen voor de gezondheid te gebruiken. Ze werken ongeveer hetzelfde als kruiden en zijn 50 tot 70 procent krachtiger (en dus effectiever) bij gebruik.

Wat zijn essentiële oliën

Essentiele oliën zijn vluchtige, aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit zaadjes, schors, bladeren, stelen, wortels, bloemen en vruchten van planten. De citusoliën worden door koude persing gewonnen (uit de schil), de overige door stoomdestillatie.  De planten en bomen worden gekweekt in de delen van de wereld waar ze oorspronkelijk groeien, dus waar de omstandigheden optimaal zijn voor het gewas. Bij het bedrijf waar ik de oliën van betrek gebeurt dit overigens met veel zorg en bestaanszekerheid voor de telers en andere medewerkers.

Geschiedenis

Aromatische planten spelen al lang een belangrijke rol in menselijke beschavingen. Ze werden waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren, vooral de wierook wordt genoemd in oude geschriften.  Ook de Grieken (Hippocrates), Chinezen en Romeinen gebruikten aromatische planten voor ontspanning en de gezondheid. In Israël, de tijd van de bijbel, werden oliën als kostbare schatten gezien voor een gezond leven, denk bijv. aan mirre en wierook die Jezus bij zijn geboorte kreeg.

In de twaalfde eeuw kwam het destilleren van oliën naar Europa. De aromatische planten werden veel gebruikt om de pest de steden uit te drijven.  Ze werden hier opnieuw populair in de 19e eeuw, belangrijke personen waren Gattefossé en Tisserand.

Vandaag de dag beginnen veel deskundigen (wetenschappers, artsen) die zich bezig houden met de persoonlijke gezondheid de voordelen van de zuivere oliën te ontdekken.

De werking van essentiële oliën

Het is duidelijk geworden dat zuivere essentiële oliën een therapeutische werking hebben. Elke olie bestaat uit een enorme hoeveelheid chemische stofjes. Het voert te ver om deze stofjes hier te behandelen. In het algemeen kan gezegd worden dat de oliën allemaal zó zijn samengesteld dat de meeste een anti-bacteriële, schimmelbestrijdende, anti-infectueuze, antivirale en antiseptische werking hebben. Het mag duidelijk zijn dat de oliën veel schadelijke bacteriën en virussen bestrijden en het immuunsysteem ondersteunen.

Er zijn verschillende accenten te leggen per olie. De ene is bijvoorbeeld vooral gericht op ontspanning (de bloemen en bomen), de andere groep meer op pijnbestrijding (bijv kruiden) en weer anderen met name gericht op ondersteuning van het immuunsysteem (citrus, kruiden).

De verschillende wijze van gebruiken zijn: topisch (op de huid), aromatisch (ruiken) en oraal (let op, met goed advies).

Geur en emotie

Het bijzondere is dat het ruiken aan de oliën direct inwerkt op je hersenen. Geuren en emoties worden in vergelijkbare hersenstructeren in het limbische systeem verwerkt, waardoor de geuren dus meteen van invloed zijn op je emoties. Denk eens aan het ruiken aan een geurende bloem, dit heeft meteen invloed op je humeur.  Met geuren kunnen ook herinneringen opgeroepen worden waardoor gekoppelde emoties doorleefd worden, wat helend kan werken bijvoorbeeld bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Met aromatherapie introduceer je bewust een positieve stimulus in je emoties en het is bewezen dat het onze chemische en emotionele reacties positief beïnvloedt.

Onthaast, ontdek en herstel

Essentiële oliën kunnen een enorme verrijking zijn van je leven. Het kost wel tijd en (wat) geld om je er in te verdiepen. Het is ook belangrijk om je te laten coachen, zeker in het begin. In principe valt het onder de zelfzorg.

Gun jij het jezelf om te investeren in een gezond en vreugdevol leven? Neem gerust contact op.  Je bent van harte welkom om te komen ruiken en proeven!

Als je eens een massage wilt proberen met de geurende oliën, ben je ook welkom.

 

 

.

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerde blogs

Behoefte aan onthaasting

In het klooster

Vorige week was ik te gast bij de broeders van het klooster in Schiermonnikoog. Als …

Lees meer
Vanuit de stilte - Ontdek onthaast en herstel - Persoonlijk consult zelfzorg met essentiële oliën
Leven met je zintuigen

Oliën voor de gezondheid

Tot zo’n vijf jaar geleden wist ik nog haast niets over oliën. Er is een …

Lees meer
Vanuit de stilte - Persoonlijk consult essentiele oliën voor de gezondheid -
Behoefte aan onthaasting

Aromamassage – de essentiële oliën

Onlangs mocht ik  twee vrouwen  voor de eerste keer blij maken met een aromamassage. Heerlijk …

Lees meer