Snak jij naar vakantie? Om vrij te zijn van verplichtingen als werk? Zeker in onze tijd en maatschappij hebben we het nodig om langere tijd uit onze dagelijkse structuur en werkzaamheden te stappen. Maar na deze vakantieperiode komt de dagelijkse routine weer terug en is het vakantiegevoel na een paar weken vaak al verdwenen. Vakantie betekent in oorsprong: vrij zijn van verplichtingen. Dit vrij zijn kun je ook onderdeel maken van je dagelijkse routine, zodat je veel vaker een vakantiegevoel hebt. Ik geef een aantal tips. Met voorbeelden.
Ruim op en ontspul
Maak je leefomgeving eenvoudiger en overzichtelijker. Ruim op en geef spullen een tweede ronde door ze weg te brengen naar een kringloopwinkel. Denk dan niet bij al je spullen wat je er mogelijk nog eens mee kunt doen. Denk vooral: word ik blij van dit item of niet. Het geldt natuurlijk voor al je spullen. Ontspul, echt, het maakt je leven zorgelozer, lichter en eenvoudiger.
Steven heeft een drukke baan, waar hij helemaal in opgaat. Zijn werk is erg belangrijk voor hem en in het weekend besteedt hij zijn tijd aan ontspanning en sociale contacten. Hierdoor komt het er steeds niet van zijn huishouden te doen. Hij heeft ook in de loop der jaren veel spullen om zich heen verzameld. Hij denkt er over na meer kasten te kopen. Zijn moeder, die zich meestal op een afstandje houdt, raadt hem aan te ontspullen. Steven heeft echt een zetje nodig om zich te ontdoen van boeken en kleding, omdat deze vaak een emotionele betekenis voor hem hebben. Na het vele opruimen heeft hij nu toch een blijer, opgeruimder gevoel.
Beperk je digitale tijd
Kijk eens kritisch naar je telefoon- en andere social mediagedrag. Waar kun je in snijden? Kun je later op de dag beginnen en eerder stoppen? Ik merk bij mezelf en anderen een bepaald verslavingsgedrag: elk vrij momentje op de telefoon kijken of er nog een berichtje of mailtje is. Je hoeft niet de hele dag “aan” te staan. En het is niet best voor je brein om voortdurend prikkels binnen te krijgen. Kijk ook eens naar de groepen waar je in zit. Wil je er nog deel van uitmaken? Levert het je positiviteit en verbinding op? Kijk ook kritisch naar je sociale mediagedrag als instagram. Wanneer doe je het, wat vind je er leuk aan en wat levert het je op?
Bart is graag op de hoogte van wat er in de wereld speelt en volgt veel op instagram. Zelf heeft hij ook best veel volgers en post hij zijn belevenissen, vooral van het kitesurfen wat hij graag doet. Op een moment merkt hij dat hij er te veel mee bezig is. Hij neemt vaker risico’s met het kitesurfen om daarna een coole post te maken. Hij wil erg graag likes krijgen, dat geeft hem een kick. Ook zit hij in allerlei vriendengroepjes waar veel vrijetijdbezigheden worden gedeeld. Bart merkt dat hij er te veel tijd mee kwijt is, of eigenlijk vindt vooral zijn vriendin dat. Zij laat merken dat zij meer tijd met hem wil doorbrengen.
Bart heeft er een gesprek over met zijn beste vriend, en merkt dat deze het zelfde probleem heeft. Ze komen er samen niet uit en erkennen dat zij hulp nodig hebben om het gedragspatroon te veranderen. Bart praat er met zijn vriendin over. Wat de diepere oorzaak van zijn verslavingsgedrag is wil hij verder gaan onderzoeken met een coach.
Baken je sociale leven af
Maak voor jezelf een lijstje met mensen die je na aan het hart liggen, voor wie je echt iets wilt betekenen én die je positieve energie opleveren. Misschien heb je het al duidelijk voor jezelf, maar zo niet, schrijf het uit voor jezelf en neem je voor dat je investeert in tijd (en geld) met deze mensen. Zie hen heel regelmatig face-to-face.
Marianne heeft een druk sociaal leven en een grote vriendenkring. Ze legt makkelijk contact. Uit verschillende banen onderhoudt zij graag haar contacten. Maar eigenlijk is het te veel. De meeste avonden en weekenden zijn volgepland met afspraken, ook verder weg van haar woonplaats. Zo heeft zij weinig tijd voor haar oude moeder. Marianne voelt zich regelmatig schuldig dat zij haar moeder zo weinig bezoekt. Zij bespreekt dit met een goede vriendin en ze besluit een lijstje te maken met mensen die zij heel graag ziet en voorlopig alleen met deze vrienden en vriendinnen af te spreken. Nu bezoekt zij één keer per twee weken op zondag haar moeder.
Maak van de maaltijd een feestje
Kies ten minste één maaltijd op de dag waar je extra tijd aan wilt besteden. Omdat het belangrijk is voor je gezondheid, maar ook omdat het een uitstekende gelegenheid is in het aandachtig bezig zijn. Zie het als een waardevolle oefening in mindfulness die je niets kost maar veel oplevert. Ga er voor zitten om te bedenken wat je wilt eten. Ga lopend naar de winkel en bedenk hoe fijn het is dat je weer boodschappen kunt doen. Weer thuisgekomen probeer je je aandacht alleen bij het bereiden van de maaltijd te houden. Bedenk dat het belangrijk is wat je doet. Snijd de groenten zorgvuldig. Zet alles klaar voordat je de pan op het vuur zet. En zo verder. Geniet heel bewust van de maaltijd. Kauw goed en proef alle smaken. Eet langzaam en met aandacht.
Maak eens iets klaar met een recept van je favoriete vakantieland. Als dat geen vakantiegevoel oplevert!
Peter houdt niet echt van koken. Het liefst bestelt hij iets of kiest voor een kant en klaarmaaltijd. Hij merkt dat hij niet veel plezier meer heeft in het eten. Onlangs werd hij door een vriendin uitgenodigd om te komen eten. Ze had veel tijd en aandacht besteed aan het eten en het was een heel gezellige avond. Hij vraagt het recept van de groentencurry en gaat een week later zelf aan de slag. Hij merkt dat het veel leuker is dan dat hij gedacht had, ook omdat hij bij het gerecht herinneringen krijgt aan zijn Indiavakantie. Hij neemt zich voor in iedere week Indiaas te koken en krijgt er veel plezier.
Sta stil bij je hart
Doe dit elke ochtend én avond, het liefst voordat je de (sociale) informatiestroom tot je neemt. Word stil en voel, ervaar hoe je lichaam en je hart voelen. Welke verlangens heb je? Welk gevoel? Als er moeilijke, onverwerkte issues naar boven komen, bijvoorbeeld een relatie die niet goed loopt, maak er werk van. Misschien komen er ook behoeften naar boven waar niet aan voldaan hebt. Je kunt het zien als het opruimen van je diepe hart.
Komen er zaken naar boven die je wilt delen met een dierbare: doen! Het versterkt je band door je kwetsbaar op te stellen en onvervulde verlangens en behoeften te delen.
Vivian heeft een gezin en een baan. Beide eisen veel tijd. Ze vindt dat ze geen tijd heeft voor “stille tijd”, maar heeft er wel behoefte aan. Met een lieve vriendin bespreekt ze het. Deze vriendin worstelt met hetzelfde probleem. Ze nemen zich voor elkaar te “coachen” om elke dag te beginnen en te eindigen met stille tijd nemen. Ze wisselen ervaringen uit en na een tijdje merken ze allebei dat ze genieten van deze tijd voor zichzelf. Het gaat met vallen en opstaan, maar Vivian merkt vooral dat zij rustiger en geduldiger is naar haar kinderen en ook op het werk ervaart zij een bepaalde rust. Daarnaast is de band met haar vriendin beter geworden. Vivian kijkt nu uit naar haar stille momenten.
Ontdek plekjes in je eigen omgeving
Je hoeft niet ver weg te gaan om een vakantiegevoel te krijgen. Heb je je eigen woonplaats al eens goed bekeken? Of die toeristenpleister waar Chinezen naar toe komen, maar waar jij nog niet geweest bent? Als er iets is dat corona wel laat zien is dat Nederland een mooi land is met unieke plekken. Te beginnen bij je eigen plekje en plaats.
Kelly houdt van het maken van verre reizen; nieuwe mensen en nieuwe culturen ontmoeten. In coronatijd is dit niet mogelijk. Nu maakt zij in de weekenden regelmatig een wandeling in een Nederlandse stad. Zij ontdekt veel plekjes die haar inspireren en is zelfs een blog begonnen om haar avonturen te delen. Ook in haar eigen woonplaats gaat zij vaker lopend naar de winkels en heeft er leuke ontmoetingen. Zij kent het dorp nu op haar duimpje en is best trots op haar eigen dorp.
Leef langzamer en wees dankbaar
Als je deze tips leest, ontdek je misschien al dat een langdurig vakantiegevoel vooral tussen de oren zit. Natuurlijk is het fijn om een paar weken er helemaal uit te gaan, en dat moet je ook zeker doen als je gelegenheid hebt. Een vakantiegevoel, het gevoel van geen verplichtingen hebben, begint echter met de juiste mindset. In gesprekken en in lichamen merk ik veel stress op, bijvoorbeeld aan een onrustige ademhaling. Men is bezig met alles wat er moet gebeuren. Of er wordt geen tijd genomen (of gehad) om stil te staan bij ingrijpende gebeurtenissen.
Een langdurig vakantiegevoel kun je oefenen. Met bovengenoemde tips. Probeer ook eens langzamer te lopen. Gewoon in je eigen huis. Vertraag je bewegingen als je schoonmaakt. Geniet van wat je doet, juist als het iets eenvoudigs is. En wees dankbaar voor wat je hebt en dat wat je kunt doen op dit moment.
Maria was erg druk met zorgen voor anderen. Vooral in haar werk en in haar gezin. Op een gegeven moment was zij opgebrand. Sindsdien is zij -eerst genoodzaakt, en later bewust- gaan vertragen. Zij nam zich voor om geen meer haast te hebben. Niet te rennen voor een trein. De tijd te nemen om te wandelen, ook naar de winkel. Pauzes in te plannen. De auto zoveel mogelijk te laten staan. De dag te beginnen met het dankbaar zijn voor alles wat zij heeft en meemaakt. Het gaat met vallen en opstaan. De mindset die haar inspireert is: “Ik leef vandaag, ik ben dankbaar en ik leer elke dag.”