Less stuff is more silence

Spullen weg doen

De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral ben ik bezig geweest – ook door mijn verhuizing – met “ontspullen”.  Ik doe weg, volgens de Marie Kondo methode,; per categorie waar ik niet meer blij van word. Ik noem het inmiddels “stofvangers”; de dingen die plaats innemen en die je bewaart omdat je denkt ze ooit nog eens te zullen gebruiken of waar je emotionele herinneringen aan hebt. Ik heb het vooral met kleren en met boeken.

Challenge

Sinds 1 september ga ik een stap verder en doe ik mee met een challenge “koop een jaar lang niets nieuws”. Een leuke groep waarbij we elkaar inspireren om zo weinig mogelijk nieuwe spullen te kopen. Het doel is meer bewustwording van de impact die je kunt hebben op een duurzamere wereld. Ergens las ik dat het ook een vorm van protest is. Dat herken ik wel. Het Westen consumeert veel te veel, ten koste van andere werelddelen én van de aarde als geheel.  Met deze challenge ervaar je dat je invloed kunt hebben. Op deze aardbol én op je eigen geluk!

Bibliotheek en vintage

Ik ben weer lid geworden van de bibliotheek, en wel in de stad waar ik studeerde en waar ik nu weer dicht bij woon. Het is een mooie plek, mooi gebouw midden in het centrum. Als ik er ben voel ik me thuis tussen de boeken en de, vooral jonge, mensen, die de stilte zoeken om te studeren. Er is ook een leuk café waar je uitzicht hebt op de unieke gracht…waar ik als student fietste en uitging. Als ik nu een papieren boek wil lezen reserveer ik er één en verheug me op een uitstapje naar Utrecht.

Ik ontdek unieke winkels met unieke spullen: duurzaam en met een geschiedenis. Maar als ik er ben kom ik er vooral achter dat ik thuis nog wel iets heb wat beter past of waar ik ook plezier aan beleef.

Nu ik me voorgenomen heb niets nieuws te kopen, ontdek ik dat ik eigenlijk een prachtige, compacte boeken- en klerenkast heb. Ik heb tijd en zin om de boeken nog eens goed te lezen, of zelfs voor het eerst!  Het geeft mij dankbaarheid en rust. Het zelfde geldt voor mijn kleding. Ik maak nieuwe combinaties en die trui die ik al jaren niet heb gedragen voelt vertrouwd en fijn aan.

Gordijn

Niet alleen ik ben verhuisd, ook mijn moeder. Zij woont nu in een verpleeghuis. Daardoor moesten wij kinderen haar huis leeg halen. Ik kwam natuurlijk in de verleiding om veel spullen zelf mee te nemen. Ik heb me ingehouden, maar ben vooral heel blij met een gordijn. Dit gordijn kochten we samen met mijn moeder voor in haar hal. Na het laten vermaken hangt het nu mooi in mijn nieuwe huis.  Misschien was ik zonder challenge niet eens op het idee gekomen of had ik al een nieuw gordijn gekocht.

Uitzondering

Mijn man en jongste dochter leven mee, kijken niet meer op van mijn “grillen” en boden zelfs aan dat zij dan wel dingen voor me wilden kopen. Haha, dat zou nog wat zijn! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor mijzelf heb ik wel een grens gesteld: ik mag wel dingen kopen voor mijn creatieve hobby, en dat is breien. Ik koop graag in het vooruit en geniet van de zachte bollen wol, het liefst duurzaam geproduceerd.

Nieuw winkelplezier

Na mijn korte werkperiode bij een biologische winkel ben ik lid geworden van de coöperatie. Ik houd door de challenge geld over om dit te kunnen doen en het is een fijne, rustige winkel om al mijn dagelijks boodschappen te doen. Ik geniet ervan om naar deze winkel te fietsen en gezonde, duurzame producten te kopen.

Creatief

Wat betreft cadeaus heb ik besloten alleen “doe dingen” te geven of iets wat ik zelf gemaakt heb. Ook probeer ik de cadeautjes creatief in te pakken met gebruikt materiaal en touwtjes. Je wordt er dus creatief van, de reacties zijn positief én je hebt een aanleiding voor een goed gesprek.

Dankbaarheid, creativiteit en duurzaamheid

Deze drie gaan hand in hand heb ik gemerkt nu ik besloten hebt een jaar  (haast) niets nieuws te kopen. De zin om iets nieuws te kopen dooft langzaam maar zeker uit. Behalve voor zachte wol…ik brei er graag een paar sokken van. Voor wie wil of voor wie jarig is. Het is een sport aan het worden en ik neem ook steeds liever de fiets of  de trein. Bewust omgaan met de omgeving maakt dankbaar, creatief en dus gelukkiger. Je merkt dat je handelen er toe doet.

Stilte in huis en hoofd

Niets nieuws  kopen geeft rust. Veel rust. Het is een stil protest én een stilte-oefening. Je hoeft niet meer zo nodig. Naar de winkel voor iets nieuws. Naar bol.com voor het nieuwste boek. Het geeft rust in je huis én in je hoofd. Een perfecte aandachttraining.

Heb jij een vol hoofd of een vol huis, en wil je er iets mee?  Stuur me een berichtje!

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral ...
Lees meer