7 stiltetips voor dagelijks gebruik om meer vanuit innerlijke stilte te leven

 

Met vallen en opstaan heb ik geleerd om meer vanuit innerlijke stilte te leven. En nog steeds leer ik er over. Een mooi avontuur met als motto Een leven lang leren.

Deze stiltetips zijn ontstaan tijdens mijn reis tot nu toe, in willekeurige volgorde.

Mijn advies is om te beginnen met één tip per keer. En begin met de tip die het dichtst bij jouw belevingswereld past.  Doe het met een open, nieuwsgierige houding.

Stiltetip 1: Kies een inspirerende tekst die jou bemoedigt

Begin de dag met een korte tekst die je bij voorkeur de avond van te voren hebt opgeschreven. Een tekst die jou bemoedigt. Die jou een goed gevoel geeft of waaraan je je identiteit wilt ontlenen.  Schrijf het op en sta er in de loop van de dag nog twee keer bij stil.

Ik geef enkele voorbeelden waar ik mee opgelopen heb of nog steeds oploop. Je kunt er één uit kiezen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een tekst kiezen of bedenken.

I am creating a life I love

Ik stel mijn hart open om te ontvangen, wat dat ook zal zijn

Ik ben dankbaar voor deze dag, dat ik leven mag

Stiltetip 2: Kijk… en laat je gedachten gaan

Kijk, voordat je je (digitale) dag begint, uit het raam, of ga naar buiten. Kijk naar iets in de natuur; een boom, een vogel, de wolken. Laat dit natuurlijke beeld op je inwerken. Geef er geen oordeel aan. Je kunt dit natuurlijk op elk ander moment van de dag herhalen.

Stiltetip 3: Voel de natuur

Zit ten minste één keer per week met je handen in de aarde. Heb je geen tuin, doe dan iets met een pot op je balkon of in je huis. Het helpt je je verbonden te voelen met de natuur en met jezelf.

Stiltetip 4: Ruik de natuur

Ruik! Je ruikvermogen is een onderschat zintuig. Ga heel bewust ruiken aan een bloem, een kruid, een boom… Er zitten veel heilzame, rustgevende stoffen in planten. Doe het buiten en zorg er ook voor dat je voldoende planten in huis hebt. Neem, bijvoorbeeld als je de planten water geeft, regelmatig de tijd om eraan te ruiken.

Stiltetip 5: Adem bewust in, adem bewust uit

Adem in en adem uit. Je ademt natuurlijk al de hele dag, want je ademhaling is de basis van je (lichamelijke) bestaan. Je hebt deze altijd bij je.

Om je lichaam, gedachten en emoties tot rust te brengen, helpt het om je je bewust te worden van je ademhaling.  Zit deze heel hoog, probeer deze dan terug te brengen naar een rustige buikademhaling. Je kunt er ook een tekst bij denken, bijvoorbeeld: Ik adem (bij inademing) dus ik ben (bij uitademing).

Stiltetip 6: Voel je lichaam

Als je moe bent, bijvoorbeeld na een dag werken, ga dan eerst op de bank liggen. Voel hoe je ligt, je lichaam op de bank, ga met aandacht je lichaamsdelen af die de bank raken. Voel de moeheid in je lichaam, vecht er niet tegen, maar sta de moeheid toe. Grote kans dat je je na een kwartier of halfuur (slaap) weer energie hebt om je ding te doen, bijvoorbeeld koken.

Stiltetip 7: Wandel jezelf rustig

Dit is mijn favoriete manier om gedachten tot rust te brengen: wandelen. Ik doe het al jaren. Zeker als ik bedroefd ben om het één of ander, ga ik lopen, of ik er nu zin in heb of niet.

Het liefst doe ik het zonder doel of bestemming. Goede schoenen aantrekken en zien waar ik uit kom.

Wandel bij voorkeur alleen.  Kijk om je heen, sta stil bij je ademhaling of neem een andere tip mee voor onderweg.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. In onze westerse samenleving, waarin ons denken centraal is komen te staan, is het meer dan ooit belangrijk om meer vanuit je hart te gaan leven, zodat je gedachten tot rust komen en er meer balans komt in lichaam, ziel en geest.

Wil je meer ontdekken over de waarde van stilte? Ik loop graag een stukje met je mee op je levensweg en begeleid je hoe je met meer zin en met meer aandacht voor het hier en nu zelfstandig verder kunt gaan. Hier lees je er meer over.

Delen:

Gerelateerde blogs

Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Nieuw seizoen!

Aan het begin van het werkseizoen sta ik stil bij mijn nieuwe plek en bij …

Lees meer