Liefdevolle aanraking

Aanrakingen spreken de woordeloze woorden van liefde

“We ontvangen – als het goed is – als baby’s zo veel aanraking en zo weinig wanneer we volwassen zijn. Toch geeft aanraking, in vriendschap, ons meer dan woorden. Met een hand wrijven over de rug, een arm rustend op de schouder, iemand die helpt de tranen uit je ogen te wissen, een kus op een voorhoofd – dit zijn werkelijke aanrakingen van troost. Heilige momenten zijn het, de aanrakingen; ze herstellen, ze verzoenen, ze bevestigen, ze vergeven en ze genezen”, zei Henri Nouwen.

Onlangs zat ik aan het ziekbed van mijn vader. Hij was grotendeels afwezig door slaap. Ik heb veel uren bij hem doorgebracht met alleen mijn hand in de zijne. Weinig gezegd, maar gewoon er zijn met mijn hand in de zijne en af en toe de pareltjes van zijn hoofd geveegd. De volgende dag dat ik aan zijn bed kwam zitten zei hij op een helder moment: Ga je nu weer de hele dag aan mijn bed zitten? Hij was zich zeer bewust geweest van mijn aanwezigheid en mijn aanrakingen.

Een kleine moeite is het toch, om een dierbare, een vriend aan te raken, woordeloos. Ook een enorme omhelzing kan meer betekenen dan een diep gesprek of een medicijn.

Wist je dat baby’s eerder overlijden aan gebrek aan liefdevolle aanraking dan aan voedsel?

Ons lichaam heeft grote behoefte aan lichamelijk contact. Waar zijn we deze liefdevolle omgang met elkaar dan -voor een deel – kwijt geraakt?
Waarschijnlijk is dit doordat onze ratio, onze verstandelijkheid, de overhand heeft gekregen. We hebben onze basale lichamelijke (en er direct aan gekoppelde emotionele) behoeften verwaarloosd. In veel gevallen  hebben negatieve ervaringen met aanraking (en rakende woorden) ook  impact gehad. Dat we werden aangeraakt op nare, kwetsende manieren. Door ongewenste, zeer ingrijpende aanrakingen soms; door geweld, door misbruik.

Hoe kan ons gekwetste gevoel en onze ongemakkelijkheid met aanraking weer herstellen? Hoe kun je weer gewenst aanraken en aangeraakt worden,  waardoor je je weer geliefd gaat voelen? Niet voor niets zijn therapieën als haptotherapie en massages populair. We kunnen hiermee lichamelijk gaan ontspannen en leren over en van ons lichaam door gewenst aangeraakt te worden. En onze psyche gaat automatisch mee, zo bijzonder!

We hebben elke dag liefdevolle aanrakingen nodig om ons prettig te voelen. Er worden stofjes in de hersenen aangemaakt die ons een blij gevoel geven. Uit onderzoek op de werkvloer blijkt ook dat aanrakingen als schouderklopjes en high fives het welbevinden en dus ook de productiviteit bevordert. In mijn therapiekamer mag ik soms mensen aanraken als bemoediging of tijdens het uitspreken van een zegen, een meditatie. Zo bijzonder om te mogen doen.

Aromatouch

Voor mijn dierbaren en voor mijn praktijk heb ik ook de Aromatouch ontdekt. Het zijn liefdevolle aanrakingen met milde tot matige druk op de rug en de voeten. Met de essentiële oliën waarover ik eerder schreef. Intussen staat er in mijn therapiekamer regelmatig een massagetafel, om mensen met de oliën liefdevol en woordeloos aan te raken met mijn handen, gericht op ontspanning en herstel. Daarnaast geef ik trainingen aan teams in de zorg, hoe zij eenvoudige handmassages kunnen geven.

Door de meervoudige werking van de aanraking, de geur en de heilzame werking van de oliën is het een heerlijk geschenk dat voor iedereen binnen handbereik is. Ik vertel er graag over tijdens een workshop of  een persoonlijke afspraak en je kunt dan ook een voorproefje krijgen door middel van een handmassage. Laten we elkaar in ieder geval blijven bemoedigen door liefdevolle, eenvoudige aanrakingen als een schouderklopje, een omhelzing, een stevige handdruk. Net wat bij jou past. En weet dat je er zelf ook blij van wordt. Het is een wisselwerking en uitwisseling van liefde en vriendschap.

When a friend touches us with free, nonpossessive love, it is God’s incarnate love that touches us and God’s power that heals us.” H.N.

 Ben je benieuwd naar de massages van Vanuit de stilte? Neem gerust contact met mij op.

Delen:

Gerelateerde blogs

Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Nieuw seizoen!

Aan het begin van het werkseizoen sta ik stil bij mijn nieuwe plek en bij …

Lees meer