Vertraag, adem en verwonder

Burn-out en preventie

Wie bekend is met burn-out zal het herkennen: je hebt geen energie meer om zelfs eenvoudige dagelijkse dingen te doen. De rek is er uit. Het kan zelfs voelen alsof er iets is geknapt. Zoals een flexibel elastiek dat niet meer kan functioneren door overbelasting. Je hebt een ander elastiek nodig.

Zelf heb ik dat in ieder geval zo ervaren. Mijn burn-out ging ik op een gegeven moment zien als een kans om opnieuw het leven te ontdekken. Vanuit stilstand weer opstaan en nieuwe wegen vinden. Dat dit niet van de ene op de andere dag gaat zal iedereen begrijpen. Dat er jaren van herstel nodig zijn, dat begrijp je misschien pas als je er direct mee geconfronteerd wordt. En dat je altijd een kwetsbaarheid blijft houden, dat accepteren is ook een proces.

De meeste mensen  die bij Vanuit de stilte komen zijn (een beetje) overspannen, maar niet burn-out. Ze zijn bang om het te worden. Ze zien het bij anderen en denken: dit wil ik niet. En dat is verstandig, want natuurlijk is voorkómen makkelijker dan genezen.

Gesprekstherapie – Vanuit de stilte

Vertragen

Ik herinner me nog dat een collega zei: je moet nu het tempo van een bejaarde aannemen. En zo was het. Ik moest accepteren dat ik haast niets meer kon en stap voor stap gaan herontdekken hoe het leven te leven, in een heel eigen tempo.

Eén van mijn belangrijkste voornemens is geweest – en dat lukt eerlijk gezegd best goed –  om nooit meer haast te hebben. Niet meer rennen voor een trein. Altijd ruim op tijd van huis gaan en wel zien hoe laat ik aan kom. Als ik met de auto ga, ook dan, op tijd van huis vertrekken. De laatste tijd is het weer erg druk op de weg, dat vraagt veel energie. Maar ik zeg dan steeds: ik doe het zelf, ik zorg er net zo goed voor dat het druk is. En: mijn volgende cliënt moet op fietsafstand te bezoeken zijn.

Al deze afgelopen negen jaren doe ik graag lopend boodschappen. Ik geniet van mijn wandeling. Ik groet vriendelijk, heb soms een gezellig praatje. Zie de natuur van dichtbij en tja, helaas ook de troep op straat. Ik denk dan: het is weer es tijd voor een prikrondje. Toen ik destijds weer wat kon ben ik dat gaan doen: niet ergeren aan vuilnis op straat en in de natuur, maar gewoon wat opruimen. Het geeft voldoening, je hebt leuke gesprekjes en krijgt waardering voor wat je doet. En de aarde wordt er natuurlijk mooier en gezonder van.

Adem in, adem uit

Wat er ook gebeurt, blijf adem halen. En wel vanuit je buik.

Bij de meeste mensen zit de ademhaling helemaal bovenin het lichaam. Door te vertragen ga je langzamer en makkelijker vanuit je buik ademhalen, maar je kunt ook eenvoudige oefeningen doen. Tijdens een gesprek doe ik meestal ook een eenvoudige (adem) meditatie waardoor ontspanning en rust indaalt en geoefend wordt. Het stiller worden in je lichaam en geest is niet alleen gezond maar het schept ook nieuwe inzichten over jezelf, over je relaties. En inzicht in je situatie is het begin van verandering. Blokkades kunnen worden opgeheven en de zin voor en de energie van het leven kan weer gaan stromen.

Verwonder

Toen ik het leven opnieuw ging ontdekken merkte ik dat ik een deel van de verwondering was kwijt geraakt. Ik bedoel hiermee, de verwondering zoals kinderen die van nature hebben. De verwondering van mooie, nieuwe en lieve dingen. De schoonheid van de natuur en de liefde van en voor de ander. Hoe mooi de natuur en ook de mens in wezen is gemaakt. Elke dag is een nieuwe kans, om te verwonderen en lief te hebben.

Ik heb weer leren kijken met ontvankelijkheid, met een nieuwe blik. Sinds ik een kleinkind heb, leer ik nog meer opnieuw verwonderen. Kijken naar hem is al één en al verwondering; hoe mooi en puur zo een jong leven is. Door je te verwonderen over nieuw leven ervaar je verbinding, met jezelf en met het leven om je heen.

Verwonder je, want dan wordt alles een geschenk!

 

Stiltewandeling

Tijdens een stiltewandeling kun je oefenen met deze vaardigheden. Ze zullen je leven verrijken.
Je doet daarnaast nieuwe  persoonlijke inzichten op die (schrijvend en blijvend) van waarde zijn.

Als je eens met een team of vriendengroep wilt verwonderen en onthaasten; neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Zin in stiltewandeling – Vanuit de stilte

 

 

 

 

 

 

 

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met ...
Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral ...
Lees meer