Vanuit de stilte - Ontdek onthaast en herstel - Voedingscoaching natuurlijke voeding en advies

Voeding en stress

De beste dokter staat in de keuken

Waarom is wat je eet zo belangrijk? En welke voeding kun je beter weglaten of  juist nemen als je bijvoorbeeld bijna overspannen of zelfs burn-out bent? Ik combineer mijn eigen verhaal met de kennis die ik opdeed tijdens de opleiding tot  Natuurvoedingsadviseur (2019-2020).  ‘De beste dokter staat in de keuken’.  Ik ben ervan overtuigd geraakt.

Het is een waardevol onderdeel geworden van mijn praktijk: Voeding meenemen in het herstel of voorkomen van burn-out (en evt. andere aandoeningen).

Stress, burn-out en voeding

Als je veel stress hebt heeft dit grote impact op je lichaam. Je spijsverteringsorganen, en bij stress met name  je bijnieren, maken overuren en raken overbelast. Als je ongezond eet voeg je daar nog meer (voedings)stress aan toe.

Gezonde voeding is een heel mooie, natuurlijke manier om te werken aan herstel. Wat je wel nodig hebt is meer tijd om boodschappen te doen en te koken. Maak er een mindful bezigheid van!

Ontstekingen en antioxidanten

Voedingsstress neem je vooral tot je als de voeding en dranken kunstmatige toevoegingen, chemicaliën en suiker bevatten. Deze veroorzaken namelijk ontstekingen in je lichaamscellen, met alle gevolgen van dien.  Je kunt deze ontstekingen dus voor een groot deel voorkomen door genoemde producten niet tot je te nemen én door natuurlijk voedsel te nuttigen met veel antioxidanten. Antioxidanten zijn stofjes die de vrije radicalen, die de ontstekingen veroorzaken, te lijf gaan.

Orthomoleculaire voeding: vooral veel groente

Mijn eerste aanraking met de orthomoleculaire voedingsleer was tijdens een cursus “Behandelprotocollen bij burn-out” (2014). Inmiddels zie ik het bijna als een sport om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten; zo veel mogelijk voedingsstoffen tot me te nemen die ‘goed zijn voor je lichaamscellen‘.  Dit is dan ook te betekenis van ‘orthomoleculaire’ voeding. In het kort komt het er op neer dat je veel meer groenten gaat eten. Fruit kan ook, maar vanwege de suikers in het fruit (die ontstekingen veroorzaken), is het beter om dit te beperken en fruit vóór de maaltijd te eten. Mijzelf lukt het nog nauwelijks om groenten toe te voegen aan het ontbijt; die stap hoop ik later te maken.

Naast groenten en fruit is het belangrijk om voldoende eiwitten en de juiste vetten tot je te nemen. Je vindt deze o.a. in  eieren, vette vis, noten, onbewerkte kokosolie en olijfolie.

Ik neem nu het liefst twee of drie keer per dag echt de tijd om in de keuken te staan en ik heb ontdekt dat het echt werkt. Het heeft heel duidelijk effect op mijn spijsvertering en gemoedstoestand. Als ik een keer een lui dagje heb en ongezonde dingen eet, voel ik dat meteen, niet alleen in mijn lichaam maar zeker ook aan mijn stemming en energieniveau.

Verandering van voedingspatroon
Verandering van voedingspatroon is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Je hebt er een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Het beste, blijvende resultaat boek je als je stap voor stap veranderingen aanbrengt.

Wat ik ook leerde tijdens de opleiding: raak niet te veel gespannen door het voortdurend bezig zijn met (gezond) eten, want dan werkt het averechts. Zoek naar een goede balans, ik denk graag met je mee.

Wil jij meer weten over de juiste voeding en wil je er begeleiding bij? Neem gerust contact met mij op.

Onthaast, ontdek en herstel! 

 

Delen:

Gerelateerde blogs

Leven met je zintuigen

Natuur uit een flesje (?!)

Hoe en waarom essentiële oliën Niet eens zo vaak ik de vraag; wat zijn dat …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Zeven redenen om de stilte op te zoeken

Alleen in de stilte Het is stil in het klooster. Naast een oude man met …

Lees meer
Behoefte aan onthaasting

Less stuff is more silence

Spullen weg doen De laatste jaren probeer ik bewust om te gaan met spullen. Vooral …

Lees meer